3 Μαΐ 2010

Λεπτομέρειες από την Τουρκία 1

Καλό μήνα να ευχηθώ κι εγώ, το ξέχασα στην προηγούμενη ανάρτηση.

Από τη Χίο είσαι στην Τουρκία ( στον Τσεσμέ) μέσα σε 30 με 45 λεπτά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η ταυτότητα. Από εκεί με το πούλμαν μία ώρα διαδρομή φτάνεις στη Σμύρη, .οπου και βρίσκεται η αγορά με τα 10 000 μαγαζάκια.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ:
Ο δρόμος Τσεσμέ-Σμύρνη είναι μία όμορφη διαδρομή. Ο ξεναγός δεν σταμάτησε στιγμή να μας δίνει πληροφορίες για το κάθε τι που περνούσαμε. Συναντάς πολλά χωριουδάκια, πλέον Τούρκικα, που όμως κατοικούνταν από Έλληνες και ονομασίες καθόλου άγνωστες σε μας, μιας που όσοι ήρθαν από εκεί με την ανταλλαγή, τα έφεραν μαζί τους, στα τραγούδια και την ψυχή τους.


Για τη Σμύρνη γενικά δεν μπορώ να σας πω πολλά, γιατί πέρασα από κεντρικούς δρόμους με το πούλμαν και με τα πόδια επισκεύθηκα μόνο την αγορά με τα μικρομάγαζα.
Όπου πέρασα ήταν πολιτισμένα. Μεγάλα πεζοδρόμια, παρτέρια με λουλούδια, καθαροί δρόμοι, μεγάλα κτίρια και πολυκοτοικίες, πολυκαταστήματα...
Τα μαγαζάκια που πήγα είναι μέσα σε πεζόδρομους, γεμάτους κόσμο.Την Παρασκευή ήταν περισσότεροι οι ντόπιοι, το Σάββατο (Πρωτομαγιά) ήταν πιο πολλοί οι Έλληνες. Φωνές από παντού, να διαλαλούν την πραμάτια τους και να μας προτρέπουν να μπούμε στα μαγαζιά τους. Πολλοί μας καλημέριζαν στα Ελληνικά!
Είχαμε τον κ. Όμηρο να μας βοηθάει με τη γλώσσα στις συναλλαγές και να μας πηγαίνει στα μαγαζιά που ψάχναμε.
Μπαχαρικά, νυφικά, εσώρουχα, μαντίλια, υφάσματα, τραπεζομαντιλα, στολές περιτομής για τα αγοράκια, χάντρες, μαλλιά, ... Αυτά είναι κάποια από τα προιόντα που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.

Όλα αυτά ήταν ένας άλλος κόσμος, μία καινούρια εμπειρία για μένα.
Φωτογραφίες δεν έχω να σας δείξω, αλλά όταν ετοιμάσω το βίντεο που τράβηξα, να είστε σίγουρες ότι θα σας το παραθέσω.

Για πιο πολλά περιμένετε επόμενη ανάρτηση. Είναι τόσα πολλά τα όσα είδα και ξέρω πως κι εσείς έχετε την περιέργεια να τα μάθετε όλα για την γειτονική μας Τουρκία.

ΥΓ
Αν έχετε απορίες, πείτε τις στα σχόλια αυτής της ανάρτησης και στην επόμενη θα σας τις λύσω

3 σχόλια:

  1. πρέπει να είναι όμορφη η Σμύρνη ,ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Φουρτουνιασμένη ψυχή@ όσο είδα από το πούλμαν και από το παράθυρο του ξενοδοχείου, ναι είναι όμορφη η Σμύρνη. Αλλά το ξαναλέω ότι δεν έκανα άλλη βόλτα στην πόλη. Επιπλέον οι περιοχές γύρω στο λιμάνι απ' όπου πέρασα είναι τουριστικά ανεπτυγμένες, οπότε δεν τους συμφαίρει να είναι άσχημες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σου δέσποινα καλό μηνα
    πλύ όμορφο το βλογ σου

    διαβασα πως καποια στιγμή έψαχνες και αλλα ελληνικα βλογκς (σημερα λοιπον και εγώ έκανα το ίδιο και έτσι βρήκα το δικό σου )που να ασχολουνται με κουκλες αν θέλεις περασε να δεις και τις δικές μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αχ τι καλά να βλέπω τα σχόλια σας! Ευχαριστώ!!!